Elektrische Brandstempels

Brandijzer

Een traditionele tool in een digitale wereld die erg in de mode is. ALK-Tools, een reeds lang gevestigd bedrijf gevestigd in Kiel, produceert al meer dan 100 jaar elektrische merkijzers. We praten met algemeen directeur Jens-Magnus Bothe over de fascinatie van merkijzers, de bedrijfstraditie en de oorsprong van een cryptische naam.

Wat is het?

Een brandijzer is eigenlijk een relatief eenvoudig elektrisch apparaat. Qua functionaliteit misschien erg vergelijkbaar met een broodrooster. Onze merkijzers worden gebruikt om een ​​grote verscheidenheid aan materialen zoals hout, plastic, leer of karton permanent te labelen of te markeren. Dit kan een logo of belettering zijn. Er zijn in principe geen grenzen aan de verbeelding.

Ten tijde van het ontstaan ​​van het brandijzer, dus in de jaren twintig van de vorige eeuw, waren er nog geen grote zeecontainers en ook geen plastic viskratten. Alles was nog van hout. Ons bedrijf was tot 2018 gevestigd op de zeevismarkt van Kiel, waar veel scheepvaartverkeer was. Niet alleen visserstrawlers, maar ook grotere vrachtschepen legden aan bij de zeevisafslag en losten houten kisten met goederen en haalden ze weer op. Betrouwbare etikettering van deze dozen was noodzakelijk. Deze brandijzers of brandstempels komen uit dit toepassingsgebied. Intussen is daar natuurlijk verandering in gekomen.

In de loop van de tijd is er een decoratief element toegevoegd aan de claim om houten kisten te willen labelen. Timmerlieden begonnen meubels in massa te produceren en brandden hun logo in het hout. De Thonet stoelen zijn daar een bekend voorbeeld van. Tegenwoordig kunnen onze branding strijkijzers ook andere materialen dan hout markeren, zoals plastic of leer. Ze worden heel vaak gebruikt op bouwplaatsen om eigendommen te markeren. Van de houten ladder tot de boormachine, handelaars kunnen hun eigendom permanent labelen met onze merkstempels. Het voordeel van het brandmerken van een naam of logo is dat dit type markering na verloop van tijd niet kan vervagen of verwijderen.

Het bijzondere is dat onze merkstempels 100% Made in Germany zijn. Tegenwoordig is het vrij ongebruikelijk dat een elektrisch apparaat in Nederland wordt geproduceerd. Wij produceren in Kiel en kopen al onze grondstoffen in Nederland, soms zelfs regionaal in. We halen ons staal bijvoorbeeld van een bedrijf dat ik zelfs vanuit mijn kantoorraam kan zien. We houden ook vast aan onze houten stelen omdat we vinden dat ze een zekere charme hebben en perfect voldoen aan onze technische eisen. Dit zijn beukenhouten stelen uit het Duitse middelgebergte, waar veel draaierijen zijn. Vroeger hadden we een grondstof die we rechtstreeks in India kochten. Dat was “mica”, een bijzonder mineraal dat in Europa nauwelijks voorkomt. Maar dit natuurlijke materiaal is niet meer in de juiste kwaliteit verkrijgbaar. Daarom zijn we overgestapt op een industrieel product dat we hier in Nederland kunnen kopen. Welke dat precies is, blijft ons geheim.

Elektrische Brandstempels
Schuiven naar boven