Kun je gerechten met champignons opwarmen?

Champignons

Vaak is er onzekerheid of gerechten met champignons opgewarmd kunnen worden. Hier vindt u een paar antwoorden over waar deze mythe vandaan komt en wat nog moet worden overwogen.

De mythe: paddenstoelen mogen niet worden opgewarmd

Je hebt waarschijnlijk al vaak gehoord dat gerechten met champignons niet opgewarmd mogen worden. Dus we leerden allemaal van moeders en grootmoeders (en misschien van de een of de ander kokende vader en grootvader). Maar: deze mythe blijft bestaan ​​uit een tijd dat er nog geen koelkasten waren – en is nu, logischerwijs, achterhaald. Er is echt niets mis met het opwarmen van een risotto, sneetjes vlees, quiches en taartjes met champignons.

Vers gekookte champignons moeten na bereiding zo snel mogelijk afkoelen. Dus als je nog iets van het gerecht ziet dat je wilt bewaren, zet het dan snel in de koelkast. Daar kun je hem twee dagen goed gesloten houden. Wanneer je de champignonschotel weer opwarmt, moet deze een temperatuur van minimaal 70 graden Celsius bereiken. En champignons moet je echt niet meerdere keren opwarmen. Zie je, als je op één ding let, is het opwarmen van paddenstoelengerechten geen probleem.

Waar gaat het over?

Champignons bestaan ​​voornamelijk uit water en eiwit en zijn daarom gemakkelijk vatbaar voor afbraak onder invloed van zuurstof en bacteriën. De stoffen die vrijkomen bij de afbraak van eiwitten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Theoretisch kun je misselijkheid en braken diarree krijgen na consumptie. Warmte bevordert dit afbraakproces. Daarom is het ook nogal schadelijk om het lang warm te houden op het fornuis. Als je het bereide voedsel snel afkoelt en vervolgens in de koelkast bewaart, worden deze afbraakprocessen sterk vertraagd. En als het snel afkoelen op kamertemperatuur of op het balkon niet zo goed werkt, bijvoorbeeld in de zomer, kun je het gerecht ook in een koudwaterbad koelen. Als je de temperatuurgevoeligheid in de gaten houdt, kan er niets met je gebeuren bij het opwarmen van paddenstoelengerechten.

Bijvoorbeeld in een le creuset kan dit al helemaal geen kwaad!

Kun je gerechten met champignons opwarmen?
Schuiven naar boven