Lauwersmeer

Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een water dat van de zee wordt gescheiden door een dam die de afgelopen 50 jaar een heel eigen flora en fauna heeft ontwikkeld. Konikpaarden, Schotse hooglanders, ganzen, eenden maar ook zeearenden en valken hebben hier een thuis gevonden. De meeste delen van het nationale park zijn niet toegankelijk om het gevoelige ecosysteem te beschermen. Langs de kust leiden tal van fiets- en wandelroutes en ook voor sportvaarders is het Lauwersmeer een geweldig gebied.

Startpunt voor onze excursies is ons vakantiehuis Baayvilla in Lauwersoog, in het uiterste noorden van het Lauwersmeer. Hier wordt het nieuwe vakantiepark Baayvillas gebouwd met in totaal 12 vakantiehuizen direct aan het water. Elk vakantiehuis is 140 m² groot en geschikt voor 6-8 personen, ideaal voor een vakantie met familie of vrienden.

Op de begane grond wordt je begroet met een prachtig panorama: De grote woon-eetkamer heeft een geweldig uitzicht over het Lauwersmeer. Het terras op het zuiden is ideaal om te eten, spelen, kletsen of gewoon naar het water te kijken. Een grill is op aanvraag beschikbaar en onze villa nr. 9 had ook een eigen jacuzzi op het terras. Op het terrein van de Baayvilla’s leiden meerdere aanlegsteigers het water in en kunnen door alle gasten worden gebruikt. Wat dacht u van een verfrissende duik in het Lauwersmeer om de dag te beginnen?

Op de begane grond bevinden zich naast de woon-eetkamer een gastentoilet, een slaapkamer met eigen badkamer en de grote en uitzonderlijk goed uitgeruste keuken. Wie net als wij kookt, wordt pas blij als er een vaatwasser, een grote koelkast met vriesvak, oven, potten, pannen, staafmixer, garde, zeef, fruitpers, voldoende bestek, borden en houten lepels aanwezig zijn.

Op de bovenverdieping is er een slaapkamer met uitzicht op het meer en een met uitzicht op de parkeerplaats, evenals een lichte badkamer. Elk van de Baayvilla’s heeft een eigen parkeerplaats voor de woning en biedt voldoende privacy.

Wadlopen in Paezumerlannen

Direct achter de dijk in het kleine dorpje Paesens-Moddergat ligt het landschapsbeschermingsgebied Paezumerlannen. Hier krijg je een eerste indruk van het diverse leven op het wad, vooral bij eb. Overal knettert de grond, op de platte stenen aan het water leven algen, zeewier, mosselen en zand. Dit alles kan natuurlijk nog intensiever worden verkend tijdens een wadwandeling rond Paesens. Wie op zoek is naar een grotere uitdaging, kan ook wandelen met een rondleiding door het wad naar Schiermonnikoog of Ameland.

Wandelen & vogels kijken op het Lauwersmeer

Ook als grote delen van Nationaal Park Lauwersmeer niet toegankelijk zijn, zijn er op diverse plekken altijd startpunten voor wandelingen of mogelijkheden om dieren te observeren. Wandelpaden beginnen z. B. bij activiteitencentrum Lauwersnest, in het oosten van het nationaal park. De meeste paden leiden door het bos en je hebt de kans om Konik-paarden of Schotse hooglanders te zien. Als je hier in de juiste tijd van het jaar bent, zijn er manieren waarop je een bloeiende pracht van orchideeën of fel geeloranje bomen vol duindoorn kunt zien. Ongeveer 1 km ten zuiden van het activiteitencentrum is er een uitkijktoren die van ver te zien is, die een prachtig uitzicht op het water biedt en de ideale achtergrond voor sterrenkijken ’s nachts.

Dagtocht naar Schiermonnikoog

Met slechts 950 inwoners is Schiermonnikoog de kleinste gemeente van Nederland. Na slechts 45 minuten met de veerboot bereikt u het meest oostelijke van de vijf bewoonde West-Friese eilanden. De beste manier om het eiland te verkennen is met de fiets, die u kunt meenemen vanaf het vasteland of kunt huren in de haven of in het dorp op het eiland. Bos, duinen, uitgestrekte weilanden, twee vuurtorens en bij eb een 1 km breed fijn zandstrand wachten op u. Schiermonnikoog is autovrij, dus vertragen is gegarandeerd.

En er is rond het Lauwersmeer nog veel meer te doen en te zien. Kijk wel voordat je hierheen gaat naar de kortingskaart van nappas.nl, waarmee je korting kun krijgen op diverse dagjes uit en evenementen.

Lauwersmeer
Schuiven naar boven