Ontbijt zonder koolhydraten: koolhydraatarme tips en recepten

Ontbijtgraan

Wil je koolhydraatvrij eten of juist minder koolhydraten eten? Ontbijten met broodjes, muesli en dergelijke is de grootste uitdaging – althans zo lijkt het op het eerste gezicht. Want met slechts een paar kleine trucjes tovert u een superlekker ontbijt zonder koolhydraten tevoorschijn.

Waarom is het zelfs zinvol om ’s ochtends een koolhydraatarm ontbijt te hebben? Enerzijds omdat een (regulier) koolhydraatarm ontbijt de stofwisseling stimuleert en de vetverbranding stimuleert – dit wordt zelfs door meerdere onderzoeken bevestigd. Aan de andere kant omdat je er langer een vol gevoel van krijgt: Eet je vooral eiwitten en (goede) vetten, dan merk je al snel dat onbedwingbare trek tot het verleden behoort.

Maar let op: vooral ’s ochtends moet je ervoor zorgen dat je een paar koolhydraten binnenkrijgt, want deze geven je kracht en energie voor de dag. Dat betekent natuurlijk niet dat je ’s ochtends twee sneetjes witbrood met Nutella of een flinke portie cornflakes moet eten, maar goede koolhydraten hoef je niet te missen.

De zogenaamde “goede koolhydraten” hebben meer tijd nodig om door het lichaam te worden afgebroken, zodat ze echt vullend zijn. Goede koolhydraten voor het ontbijt zijn bijvoorbeeld volkorenbrood, noten, havermout en bananen – je kunt jezelf hierop trakteren zonder een schuldig geweten.

Tips voor een heerlijk ontbijt zonder koolhydraten

  1. Eieren zijn je beste vriend voor een koolhydraatvrij ontbijt: 5 minuten eieren, roerei met kruiden en ham, een omelet of een gebakken ei met spek. Gaat super snel, geeft lang vol en smaakt gewoon altijd goed!
  2. Vanwege het hoge fructosegehalte bevatten fruit zoals sinaasappels of mango’s meer koolhydraten dan groenten. Kies in plaats daarvan voor een groentesmoothie in de ochtend. Heb je ’s ochtends niet zoveel tijd om zelf een smoothie te mixen? Geen probleem: je kunt nu in elke supermarkt groene smoothies kopen.
  3. Een ontbijt zonder koolhydraten ook een ontbijt zonder brood betekent? Nee! Bakkerijen en supermarkten zoals Hit, Tengelmann, Edeka of Basic bieden ook eiwitbrood of koolhydraatarm brood aan. Eiwitbroden zijn niet helemaal koolhydraatvrij, maar het aandeel is beduidend lager en ze smaken ook nog eens erg goed.
  4. Yoghurt kun je ook zonder schroom als koolhydraatvrij ontbijt eten. Om het wat pittiger te maken, zijn fruit met weinig fructose – zoals krenten, bosbessen of frambozen, avocado of rabarber – ideaal. Een kleine tip: In plaats van yoghurt kun je ook magere kwark mengen met een beetje water. Smaakt nog lekkerder en de kwark is veel romiger.
Ontbijt zonder koolhydraten: koolhydraatarme tips en recepten
Schuiven naar boven